Definitief ontharen: iets voor jou?

Voor gladde benen, oksels en de bikinilijn, scheren, harsen en epileren we ons wekelijks – en soms zelfs dagelijks – helemaal suf. Niet voor niets kiezen veel mensen er daarom voor om hun haartjes definitief te laten verwijderen. Maar waar let je op? Bij wie laat je het doen en bestaat definitief ontharen eigenlijk wel?

Er komen regelmatig vragen binnen waar bepaalde behandelingen, zoals ontharen door middel van IPL (Intense Pulse Light) of laser. Het aanbod is immers groot. Wij van UnIK zijn kort en duidelijk over: we helpen je graag verder. Onze teamleden met dit diploma zijn namelijk onafhankelijk opgeleid, staan kritischer tegenover eenzijdige informatie van leveranciers en geven betere en veiligere behandelingen met IPL en laser.

Hoe werkt het?

Permanent ontharen met IPL of laser, hoe werkt dit precies? Tijdens een behandeling met IPL/laser wordt sterk gebundeld licht in de huid gestraald. Het pigment van de haarwortels absorbeert het licht en zet het om in warmte. Deze warmte komt terecht in het haarzakje (haarfollikel) en vernietigt de haarstamcellen, die verantwoordelijk zijn voor haargroei. Hierdoor groeit in dít haarzakje geen haar meer terug. Pijnloos is de behandeling niet en uiteraard verschilt de gevoeligheid per lichaamsdeel.

Omdat er nogal wat onduidelijkheden bestaan over ontharen met IPL/laser hebben we de belangrijkste feiten én fabels op een rij gezet:

 

1. De winter is de beste periode voor ontharen via IPL of laser

FEIT! De winter is de beste periode voor ontharen via IPL of laser. Om verstoringen van de huid, zoals pigment­verschuivingen, te voorkomen, mag je de te behandelen plekken zes weken vooraf, tussendoor en achteraf niet blootstellen aan zon. Een perfecte periode om te starten met ontharen is oktober/november om zo voor de zomer vrij te zijn van ongewenste haargroei of ontsierende haartjes. Voor lichaamsdelen waar het haar snel groeit (gezicht, oksels, bikinilijn) moet er om de vijf tot zes weken behandeld worden. Voor de gebieden waar het haar langzamer groeit (benen, rug en buik) zit er acht tot tien weken tussen elke behandeling.

 

2. Ontharen kan altijd

FABEL! Er kunnen contra-indicaties zijn. Zoals overgevoeligheid voor licht, hormonale klachten, bepaalde ontstekingen, maar ook mensen met een auto-immuunziekte als reuma of mensen met een pacemaker, kunnen zich niet laten ontharen met een IPL/laser. Ook is ontharen met IPL/laser niet geschikt voor blonde, witte, grijze en rode haren, omdat die haren gewoon niet genoeg pigment bevatten. Dit is wel mogelijk met elektrisch ontharen.

 

3. Ontharen in het gelaat kan vergoed worden door de zorgverzekeraar

FEIT! Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het ontharen in het gelaat. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden zodat je weet aan welke voorwaarden jouw behandelaar moet voldoen. Kies voor een ANBOS-schoonheids­specialist mét het vakdiploma ontharingstechnieken. De geregistreerde schoon­heidsspecialist met dit vakdiploma is zowel gespecialiseerd in ontharen als in IPL/Laserbehandelingen en volgt om de drie jaar een verplichte nascholing.

 

4. Alleen artsen mogen met IPL of laser werken

FABEL! Laserbehandelingen en flits­lichttherapie zijn volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geen voorbe­houden behandelingen. Daarom mogen ook anderen dan artsen deze behandeling toepassen. Om te voorzien in een gedegen en onafhankelijke opleiding voor schoonheidsspecialisten initieerde ANBOS nu ruim vijf jaar geleden de specialisatie Ontharingstechnie­ken die door het Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging werd ontwikkeld.

 

5. IPL en laser is hetzelfde

FABEL! Het zijn allebei vormen van licht, maar het grote verschil is dat IPL heel diffuus licht afgeeft, en dat je bij laser een heel gerichte straal hebt. Denk maar aan discotheek waar een laserstraal heel strak en gericht de ruimte ingaat. Bij IPL heb je meer behandelingen nodig dan bij laser, en bij IPL is de restbeharing ongeveer 20% tot 25% en bij laser ligt dat rond de 10%.

 

 Wil jij voor de zomer gladde en zachte benen? Belangrijk is om dan in de winter (zie feit 1) met definitief ontharen te beginnen. Informeer voor de mogelijkheden. Ga regelmatig naar de beautyspecialiste om je huid te laten reinigen, verzorgen en natuurlijk om specifieke ‘problemen’ aan te pakken, zoals een onrustige huidbeeld, huidveroudering en nog veel meer.